dinsdag 12 april 2016

Op Penang, in Georgetown, zaterdag 2 april - woensdag 6 april

Zaterdag 2 april op Penang.
Schokkend, oftewel het cliché een cultuurschok.
Vanaf het vliegveld van Penang rijdend naar Georgetown, de hoofdstad van het eiland, kwamen we tegen: flatgebouwen / woontorens, verkeerslichten, brede en redelijk schone wegen, hier en daar een fietspad, Shell-benzinestations, meerdere Europese auto’s en weinig groen.
Een groter contrast met Bali / Indonesië bestaat er bijna niet. Ik dacht dat Maleisië misschien een beetje op Indonesië zou lijken, maar dat is niet het geval. In zoverre dat Penang natuurlijk een getrouw beeld zou geven van geheel Maleisië.

Sinds in 1966 het Inna Grand Bali Beach Hotel in Sanur op Bali werd gebouwd (11 verdiepingen), is het daarna ‘verboden’ hoger te bouwen dan een palmboom (drie of vier verdiepingen).
Zowel in Lovina als in Ubud is er maar een kruising met verkeerslichten. De wegen zijn overal smal (met uitzondering van de beroemde ByPass) en Pertamina is de enige die benzine verkoopt (m.u.v. Jakarta e.o.) En overal waar je kijkt is het groen.
Kortom, een groter contrast is niet denkbaar.

De volgende dag gewandeld door Georgetown. Voornamelijk bevolkt door Chinezen en Indiërs. Het is een rustige stad, veel winkels zijn dicht. De stad kent dus zowel een Indiase wijk als een Chinese wijk. Er zijn tot mijn verbazing veel toeristen en ook veel Nederlanders. Zover gesproken zijn deze allemaal op doorreis naar een ander land in Zuidoost-Azië.

Uitzicht op Georgetown vanaf Penang-hill
Maandag naar diverse toeristische attracties in Georgetown. en dinsdag naar twee grote attracties buiten Georgetown geweest te weten Penang-Hill en Kek Lok Si.

Penang Hill ligt boven op een heuvel, te bereiken via een kabelbaantreintje en biedt een uitzicht over een groot deel van Penang en het vaste land van Maleisië.. Het is ook een beetje een attractieparkje of een event voor een dagje uit.


Kek Lok Si
Kek Lok Si is de grootste boeddhistische tempel van Zuidoost-Azië met een pagode van Tienduizend Boeddha's.

Woensdag 6 april.
Een bezoekje aan een alleraardigst interactief museum en aan Fort Cornwallis, een overblijfsel uit de Engelse tijd. Verder rustig aangedaan, koffers gepakt, uitgebreid gedineerd om de volgende dag verder te vliegen naar Abu Dhabi om onze zoon te bezoeken.

De Baligroeten van Grace en Henk



Veel Chinese tempels


Straatbeeld in een rustig Georgetown






vrijdag 1 april 2016

Ubud, maandag 28 maart - zaterdag 2 april

Deze week staat natuurlijk in het teken van DE LAATSTE WEEK OP BALI.

Op diverse marktjes nog wat gezocht naar souvenirtjes; het vervullen van de laatste wensjes vanuit Nederland.
En deze laatste dagen dineren bij onze meest favoriete restaurants.
Ikan bakar

Baramundi



























Naar aanleiding van het overlijden van Arie Smit ben ik naar het Neka Art Museum hier in Ubud getogen.
Nederlandse schilder Arie Smit overleden op Bali
In Ubud is op woensdag 23 maart 2016 de Nederlandse schilder Adrianus 'Arie' Wilhelmus Smit overleden. De in Zaandam geboren Smit bezocht Bali in 1956 en besloot er te blijven. Hij was een bekende kunstenaar in Indonesië.
In Ubud, nam hij jonge dorpsbewoners onder zijn hoede en leerde hen de fijne kneepjes van het schilderen. Tientallen mensen kwamen bij hem in de leer. Een nieuwe naïeve stijl was ontstaan: The Young Artists Style.
Voor zijn rol in de ontwikkeling van de schilderkunst op Bali, kreeg Arie Smit in 1992 de prestigieuze Seni Dharma Kusuma-prijs. Een groot deel van zijn collectie is te bewonderen in het Neka Art Museum in Ubud in een speciaal voor hem gebouwd paviljoen: het Arie Smit Paviljoen.
Arie Smit is 99 jaar geworden.
Oud-Balinese stijl; zeer gedetailleerd

Nieuwe Balinese schilderstijl

De ingang van het Arie Smit paviljoen

Werken van Arie Smit

De Gunung Agung mag niet ontbreken



























In het museum hangen ook schilderijen van andere Nederlandse (op Bali verblijvende ) schilders zoals Johan Rudolf Bonnet, Han Snel en Willem Gerard Hofker.
Han Snel




Arie Smit











Zaterdag verlaten we Bali. Indachtig de oude dichtregel: “Lief Insulinde, wij moeten je gaan verlaten”.
Aan het eind van de dag vliegen we via Kuala Lumpur naar het eiland Penang voor de kust van Maleisië voor een vijfdaags verblijf in de hoofdstad Georgetown.

De Baligroeten van Grace en Henk