zaterdag 7 november 2015

Hot Spring, klooster en watervallen.


Na een rustdag op een rond het huis en het zwembad zijn we naar Air Panas (hot spring) en Brahma Arama Vihara geweest. Deze twee bezienswaardigheden liggen ongeveer 8km ten oosten van Lovina.
Air Panas is een hete bron en als openlucht bad voor iedereen toegankelijk. Het hete water zou een helende werking hebben. Aangezien het hete water uit het vulkanische gebergte komt, heeft het een lichte zwavellucht.

Air Panas
Het noorden van Bali is een voortzetting van de vulkaanketen van Java en bevat maar liefst 17 vulkanen. Van de Guning Prapat Agung (332m) in het westen tot de heilige berg Guning Agung (3.142m) in het oosten. De Balinezen noemen het de navel van de wereld waar de goden wonen.
De Gunung Agung (stratovulkaan) en Gunung Batur (1.730m, caldera) zijn beiden nog actieve vulkanen. De laatste uitbarsting van de Gunung Agung was in 1963 en kostte aan bijna tweeduizend mensen het leven en honderdduizenden werden dakloos.
De rij vulkanen is de verklaring voor het feit dat het noorden van Bali bestaat uit het (zwarte) lavastrand.

Brahma Arama Vihara
De Brahma Arama Vihara is een boeddhistisch klooster (het enige op Bali?), dat in terrassen tegen de heuvel op ligt. Het steeds terugkerende boeddhistische motief zijn de miniatuur-stoepa’s en doet daarom denken aan de Borobudur. De trappen worden aan weerszijden geflankeerd door stenen beelden van Brahma. De stijl van de Boeddha beelden in en rond de gebouwen zijn in de stijl van Sukhothai, zoals je deze in Thailand ziet.


Brahma Arama Vihara





Zondag 1 november was het tijd voor wat natuur en zijn we naar de Gitgit watervallen geweest. Deze liggen ten zuiden van Singaraja op weg naar Bedugul. Gedacht dat dit een (1) waterval was, maar verspreid over een paar kilometer blijken dit drie watervallen te zijn. (Bertingkat, Campuhan, en Gitgit met Colek Pamor).
De Gitgit blijkt de grootste/hoogste te zijn, die de meeste toeristen trekt. Hoewel op Bali zeer veel watervallen zijn en dus op zich geen bijzonderheid, is het altijd wel weer de moeite waard een tijdje in het groene regenwoud te vertoeven. Vanwege de droge tijd zijn de watervallen natuurlijk wat minder spectaculair. De waterval Sing-Sing, dichtbij ons huis, is zelfs helemaal droog.

Moeder en dochter bij Gitgit
De volgende dag niet veel meer gedaan dan een ritje in de bergen. Dinsdag werd onze luxe lunch in een Beach Bar verstoord door een regenbuitje. Mogelijk veroorzaakt door de uitbarsting van de vulkaan Rinjani op Lombok. Op onze kleren zat ook as; het vliegverkeer van en naar Bali / Denpasar was weer eens lam gelegd.

Lunch in een Beach Bar
Woensdag hebben wij ons allen schuldig gemaakt aan hét spektakel van Lovina, namelijk op camera-jacht naar dolfijnen. Ik moet zeggen, het viel niet tegen. Het aantal boten van 10 is niet te vergelijken met de tientallen boten die er zijn tijdens het toeristisch hoogseizoen. En ook de dolfijnen lieten zich in grote getalen zien.

Donderdag bij huis en voorbereiden op het vertrek de volgende dag van de kinderen naar Sanur en Seminyak voor nog een weekje. Anouchka vertrek volgende week zaterdag naar huis, Michiel een drietal dagen later naar Dubai.

De Bali-groeten van Grace en Henk























Geen opmerkingen:

Een reactie posten