woensdag 30 maart 2016

Ubud, maandag 21 maart - zondag 27 maart

Deze week was het af en toe zeer warm. Dat nodigt natuurlijk niet uit tot veel activiteiten.

Goa Garba in Pejeng

Dinsdag het dorp Pejeng bezocht, direct ten oosten van Ubud. Hier staan veertig tempels met grote beelden, waaronder een bronzen trom van twee meter doorsnee, daterend uit de bronstijd, 300 voor Chr. (de maan van Pejeng)
Pura Kedo BBBB, veel verzamelde stenen
Pejeng / Bedulu was het centrum van het oudste tot nog toe bekende rijk op Bali, het rijk van Pejeng. Dankzij een inscriptie uit het jaar 914, ontdekt in Sanur, kennen wij de naam van de heerser Kesari Warmadewa. Udayana II (ca. 994 – 1022), gehuwd met de Oost-Javaanse prinses Mahendradatta, behoorde ook tot diens dynastie. Onder invloed van Mahendradatta begon de javanisering van het Balinese hofleven. Airlannga, hun zoon, werd in 1019 tot koning van Oost-Java gekroond, zijn hoofdstad was Kahuripan, in de buurt van Malang. Na de dood van Udayana II (omstreeks 1022) werd Airlangga’s broer Dharma Wangsa de nieuwe heerser van Bedulu-Pejeng, in 1026 opgevolgd door Anak Wungsu, de jongste broer. Onder zijn heerschappij maakte Bedulu-Pejeng zich na de dood van Airlangga (1049) los van Oost-Java. (zie ook de blog over Gunung Kawi)
Bali was gedurende een korte tijd een vazalstaat van het Singosari-Rijk (van 1284 tot 1292), maar wist zich na de moord op de Singosari-koning Kertanegara in 1292 weer van de overheersing te bevrijden. In 1343 echter bracht de eerste minister (patih) van het Majapahit-rijk, Gajah Mada, de Raja Dalem Bedahulu (Bedulu) ten val. Het was het begin van een nieuw tijdperk op Bali.
De revolutie is hier nooit ver weg














Zaterdag stond natuurlijk in het teken van de verjaardag van Grace. Wij kregen Balinese snacks van Mary, de eigenaresse van ons huis. Een taart besteld bij bij Moka en deze met het personeel opgepeuzeld. Later op de dag nog kennis gemaakt met twee gezellige oude dames Uit Limburg, die hier in Ubud twee maanden blijven. 's Avonds gezellig gegeten bij Murni’s Warung. Een begrip in Ubud. En daarna een afzakkertje in Shisha Lounge.

Sanur, watersport en Nusa Penida op de achtergrond
De volgende dag om half tien vertrokken naar Sanur. Een uurtje op de motorbike. Naar de bekende zondagsmarkt en daar ook weer leuke mensen ontmoet met vele verhalen.
Om half drie bij Playa Café aan het strand, Anton ontmoet en Asih en familie. Zij verzorgen ons visum en de verlengingen.
Om 17.15 uur teruggereden om maar niet in het donker in Ubud aan te komen.
Sanur met Gunung Agung op de achtegrond






De Baligroeten van Grace en Henk

dinsdag 29 maart 2016

Ubud, maandag 14 maart - zondag 20 maart

De eerste dagen van deze week rustig genoten bij de villa en het zwembad. Het is alweer wat warmer geworden met af en toe een zeer hete dag en geen regen. 

Woensdag hebben wij ons lang geplande tocht naar Kintamani gedaan.

Danau Batur
Kintamani is de plaats en provincie waarin de vulkaan Gunung Batur ligt. Rond 9.00 uur vertrokken voor een ritje van anderhalf uur op de motorbike. Onderweg de jas aan gedaan, want op een hoogte van 1.300 meter is het behoorlijk koud. Het uitzicht op Lake Batur is geweldig, maar de rest viel een beetje tegen. Batur is een leuk dorpje, maar Kintamani ziet er armoedig uit.
In 1917 werd bij een uitbarsting het dorpje Batur aan de voet van de vulkaan verwoest, op de tempel na. Echter een nieuwe uitbarsting in 1926 vaagde alles weg. In 1927 werd de tempel herbouwd, evenals het dorp maar nu wat verder weg, wat hoger in de heuvels.

De tempel Pura Ulun Dana Batur is indrukwekkend, maar het is te zien dat het herbouwd is. Tevens is het nog niet af. Wel een indrukwekkende geheel en anders dan de tempel in Beratan. De mensen zijn hier duidelijk anders en niet direct herkenbaar als zijnde Balinees. Ook komen zij wat agressief over om maar wat aan de toerist te kunnen verdienen.
Stuk langs de oostkant van het meer gereden tot aan Abang. Verderop langs het meer ligt het dorp Trunyan, Trunyan beroept er zich op dat het de afstammelingen van de oerbevolking van Bali herbergt. De mensen noemen zich Bali Aga (oorspronkelijke Balinezen). De animistische bevolking heeft zich steeds gedistantieerd van de Hindoe-Javaanse cultuur. Trunyan kent geen lijkverbranding, maar de lijken worden ‘gewoon’ in het veld neergelegd.
De inwoners stellen 'pottenkijkers' zonder gids niet op prijs, dus wij  zijn er maar niet naar toegegaan.
Gunung Batur

Danau Batur met Mount Abang op de achtergrond


Pura Ulun Batur

De bekende tronen van Vishnu, Brahma en Shiva
Vrijdag even naar een het plaatsje Petulu, even ten noorden van Ubud gereden.
Het plaatsje is bekend omdat hier vele reigers (Kokokan reiger of ibis) hun huis / horst hebben.
's Morgens vliegen ze uit om op de rijstvelden hun voedsel te vinden, aan het eind van de dag komen ze allemaal weer terug.
Er zijn drie soorten reigers die plotseling in 1965 besloten om Petulu hun huis te maken: kleine zilverreiger, koereigers, en Javan ardeola - en hun aantal loopt naar schatting op tot 20.000.
En de bijbehorende legende is dat de witte reigers van Petulu de gereïncarneerde zielen van de onschuldige doden zijn uit de zuivering van 1965.


De laatste dagen waren warm tot heet. Zondag Naar Four Seasons resort gereden voor lekker drankje.
Four Seasons Resort

Grace krijgt les in Four Seasons Resort

























De Baligroeten van Grace en Henk

maandag 21 maart 2016

Ubud, maandag 7 maart - zondag 13 maart

Maandag was een zonnige dag en zijn 's morgens naar Air Terjun Tegenungan gereden, dichtbij Sukawati. Heel jammer dat er sinds 2013 weer een toeristische trekpleister van is gemaakt. Winkels zijn en worden gebouwd, een groot parkeerterrein wordt aangelegd en natuurlijk moet er weer entreegeld worden betaald. Vooral de blauwe daken ontsieren de boel. Af en toe gaat men hier op Bali nog niet zorgvuldig met de natuur om en staat het geld verdienen boven aan de lijst.
Omdat het woensdag Nyepi-day is maar al vroeg boodschappen gedaan.
Net een openbaar zwembad geworden
























Bebouwing midden in de natuur, zonde!

















Dinsdag 8 maart is de dag voor Nyepi. Deze Saka New Year's Eve staat in het teken van het verdrijven van de boze geesten en kwaadaardige krachten. Ieder Balinees huishouden begint de avond met zegeningen in de tempel en elk gezinslid doet mee met het maken van veel lawaai met potten en pannen, bamboe kanonnen, vuurwerk of andere luide instrumenten.
Deze 'geesten' worden verbeeld als Ogoh-Ogoh (beeltenissen van papier-maché). Deze monstrueuse, maar artistieke creaties worden gedurende de weken voorafgaand aan de Saka Nieuwjaar gebouwd door de jeugd.
De Ogog-Ogoh worden vastgebonden aan bamboe raamwerk en worden in een parade vanaf 19.00 uur door het dorp gedragen.









Drie schoonmoeders misschien?












































Woensdag was het dan Nyepi-day. Nyepi-day staat in Bali bekend als de viering van het Nieuwe jaar volgens de Balinese Saka kalender (1938) en wordt in alle stilte doorgebracht. Nyepi-day volgt altijd na nieuwe maan.
De Balinese Hindoes volgen een ritueel genaamd de Catur Brata Penyepian, ruwweg de 'Vier Nyepi Verboden': 'geen vuur', 'geen reizen', 'geen activiteit' en 'geen entertainment'.
De wegen van Bali zijn verlaten, niemand is buiten zijn of haar woning of terrein en de luchthaven is gesloten.
De Pecalang (gekscherend de Nyepi-politie genoemd) zien toe op het handhaven van de regels van Nyepi en patrouilleren in de straten.
Het idee is dat de boze geesten moeten geloven dat Bali verlaten is. Namelijk geen geluid en geen licht betekent immers geen mensen!

Sommigen beschouwen het als een tijd voor totale ontspanning en bezinning, voor anderen, een kans voor Moeder Natuur op 'reboot'.

Nyepi is de moeite waard om ten minste een keer in je leven te ervaren, Vooral omdat de dagen vooraf en de dagen na Nyepi vol zeldzame hoogtepunten zijn! Helaas begrijpen wij alle optochten en ceremonies niet. (o.a. Melasti bedevaarten)

Tijd om de rijst te oogsten
De bouw van een nieuw hotel in het dal van de Ayung-rivier
















De rest van de week hebben wij rustig aan gedaan. Vrijdag was het nog erg nat, zaterdagavond een nachtclub binnen gegaan, maar de muziek stond ons niet aan. misschien worden we toch wat ouder,

De Baligroeten van Grace en Henk

dinsdag 15 maart 2016

Ubud, maandag 29 februari - zondag 6 maart

Tot en met donderdag was het nat. Veel regen en op onberekenbare tijdstippen.
Een geplande tour woensdag hebben we na een uur afgebroken en kwamen kletsnat thuis.

Ubud is behalve van de vele Spa's, Yoga- en massage-mogelijkheden ook bekend om de vele luxe resorts. Veelal gelegen op de mooiste plekken en helaas soms ten koste van de natuur.

Vrijdag zijn we ’s morgens vertrokken voor een ritje langs de Ayung-rivier in de richting van het noordwesten (Kedewatan) vanuit Ubud. Toevallig belanden wij in het resort Kupu-Kupu Barong waar we een bruiloft van een Chinees stel (Fan Ghen Peng en Yan Ping) mee maakten en vrijelijk het prachtige resort mochten verkennen.


























Verder langs de rivier ook een populaire bezigheid voor de toeristen op Bali, namelijk raften, Op de begin- en eindpunten wat met de locals gesproken. Hierna terug naar Ubud.

Zeer populair: raften

Een kijkje in het dal van de Ayung-river
Zaterdag in de kroeg live-music. Deze keer weer eens een Bob-Marley avond. Reggea is en blijft tenslotte zeer populair op Bali. 

De Baligroeten van Grace en Henk

donderdag 10 maart 2016

Ubud, maandag 22 februari - zondag 28 februari

Op maandag eindelijk een stuk houtsnijwerk gevonden in het zuiden van Ubud.
Verder was het deze week regenachtig en hebben wij meerdere dagen thuis gegeten. Uit eten met mooie uitzichten vereist tenslotte mooi weer.

Woensdag naar een van de mooiste plekjes op Bali gereden namelijk Guning Kawi.


In Guning Kawi liggen koningsgraven ingesloten in de vallei, helemaal beneden tussen de prachtige rijstvelden. Daal de trap met 230 treden van keien af en je komt op deze fraaie plek aan beide oevers van de Pakrisanrivier. Prachtig uitzicht over de hele site met rijstvelden in terrasvorm.

De mausolea zijn in de elfde eeuw in de rotsen uitgehouwen, bestemd voor de koning en zijn familie. Het rotsklooster aan de andere kant is nog ouder; het ligt hoog, dicht bij de hemel, waardoor de monniken er konden bidden en mediteren, vrij van aardse banden.


Het is niet duidelijk of het graf- of herdenkingsmonumenten zijn.
Er is uitsluitend as van offerdieren gevonden, dus er werden hier waarschijnlijk geen mensen begraven. Hoe dan ook, ze vormen een indrukwekkend geheel. Ze zouden in de 10de eeuw gemaakt zijn. De legende wil dat de reus Kebo Iwa deze rots-candi's eigenhandig uitgroef met zijn nagels. Een trap gaf toegang tot elk mausoleum. Er liggen er vier voor de kleine brug en nog eens vijf aan de overkant.
Er wordt verteld dat koning Udayana en zijn familie hier begraven zouden liggen, maar de laatste inzichten geven aan dat de monumenten gewijd waren aan Raja Anak Wungsu, Onder zijn heerschappij maakte het rijk van Pejeng (Bali) zich los van Oost-Java (Mahendratta). Koning Anak Wungsu sleet hier in de 11de eeuw, ver van pracht en praal van het hof, zijn laatste dagen.













Panorama foto
Verder was het een dag van de ontmoetingen. Wij ontmoetten hier een vrouw, die wij vier jaar geleden hadden gesproken in Mumbul / Nusa Dua en die nu in Denpasar woont. En ’s avonds in restaurant Bunuté Rose ontmoet. Zij en haar man overwinteren hier in Ubud voor 4 maanden en Grace heeft een winkelafspraak.voor zaterdag a.s..
Een variant van de 'slotjesbrug'
Zondag een wandeltocht gemaakt, direct ten noorden van Ubud. Binnen een kilometer zit je direct midden in de natuur. Het is jaloersmakend hoe mooi sommigen (waarschijnlijk rijke Balinezen) hier wonen.
Leuk wonen











Schildercursus temidden van de natuur
Over twee weken is het Nyepi-day. De voorafgaande dag is er 'carnaval' (Ogoh-Ogoh) en de voorbereidingen zijn al in volle gang. Zie onderstaande foto.
De Baligroeten van Grace en Henk