maandag 7 maart 2016

Ubud, maandag 15 februari - zondag 21 februari

Uitzicht vanuit ons koffietentje;
ook rijst wordt besproeid tegen ongedierte
Dinsdag zijn we naar de grootste markt op Bali geweest in Sukawati, een markt voor groenten, kleding (veel, veel) en art. Nog steeds op zoek naar souveniertjes.

De volgende dag weer wat rond gereden in de omgeving van Ubud en vooral op zoek naar mooie plekjes langs de Ayung-rivier. De Ayung-rivier ontspringt bij de Gunung Penulisan (1745m, even ten noorden van Kintamani), een van de 17 vulkanen op Bali en loopt langs Ubud door het oosten van Denpasar en komt ten noorden van Sanur (Padang Galak) uit in de Indische oceaan.
Ter hoogte van Ubud wordt de rivier veel gebruikt om te raften.

Balinese vrouwen, 's avonds terug van een optreden
in een van de vele dansvoorstellingen in Ubud
Donderdag naar Besakih, de moedertempel van alle tempels op Bali, een tocht van 30 km vanuit Ubud, die hier dan ruim 1½ uur kost op de motorbike.
Rond de tempel is het altijd een toeristisch gebeuren en probeert iedereen wat aan je te verdienen. Na vele weigeringen onzerzijds hadden wij eindelijk een gids die ons voor een normale prijs wilde rondleiden waardoor we uiteindelijk toch ‘alles‘ gezien hebben.
Het was indrukwekkend en zeker de moeite waard. Een must-see op Bali.

Al met al een vermoeiende dag, maar 's avonds genoten van een van de beste Italianen op Bali, Café Marzano!

De moedertempel Besakih,
helaas de Gunung Agung op de achtergrond in de mist
Geschiedenis Besakhi.
De tempel van Besakih is de grootste en heiligste tempel van Bali, opgericht in de elfde eeuw op een hoogte van 900 meter tegen de helling van de heilige berg Gunung Agung. Hier zijn door de eeuwen heen offers gebracht aan de geest van de Gunung Agung; koningen kwamen hier bidden en heden nog hun afstammelingen die bovendien verscheidene tempelgebouwen onderhouden. Deze “moedertempel” is een groot complex van drie terrassentempels – ter ere van de drie hindoegoden Brahma (vuur, schepper), Vishnu (water, beschermer) en Shiva (wind, vernietiger) en aan een reeks minder beroemde godheden - met vele grasvelden, lavapaden, pagoden, beelden en bloemen.
De middelste trap naar tempel ter verering van Brahma,
de rechter naar Vishnu
De secundaire tempel bestaat uit een serie terrassen waarop andere tempels staan, elk met talrijke altaren. De pagoden hebben meru’s (opeenvolgende daken) van stro waarvan het aantal overeenkomt  met de kaste van gelovigen. Zo is een pagode met een meru de plaats waar de allerlaagste kaste komt bidden, terwijl die met elf meru’s voorbehouden is voor de prinselijke families.

Het jaarlijkse tempelfeest is voor velen tevens een familiereünie. Daarnaast vinden er elke tien jaar en eenmaal per eeuw bijzondere grote ceremonies plaats. Het complex werd gerestaureerd nadat de vulkaan uitbarstte in 1963 tijdens het Eka Dasa Rudra eeuwfeest. Hierbij lieten duizend mensen het leven, overdekte een lavastroom ook het moslimdorp op de noordelijke flank, waarbij alle inwoners de dood vonden. De hindoes, die op de zuidelijke flank woonden, bleven ongedeerd. Zij hadden de moslims al zo vaak gewaarschuwd. “jullie mogen niet op het dak van het huis van de hindoegoden wonen”!

Uitzicht vanaf de tempel
Met zijn hoogte van 3142 m domineert de Agung het hele landschap van Bali. Hij is de heilige berg van de Balinezen, want op de berg wonen de goden. de berg wordt hier ook wel de navel van de wereld genoemd. Zijn perfect toelopende taps toelopende vorm en zijn grote krater maken indruk op de toeristen maar ook op de lokale bevolking, die de vulkaan respecteert en vreest. En niet zonder reden. Op 8 maart 1963, precies op de dag van het beroemde feest van Eka Dasa Rudra, een ceremonie die maar een keer per honderd jaar wordt gevierd, ontwaakte de Agung uit een lange winterslaap om even later in hevige woede te ontbranden. Tijdens de ceremonie in de tempel van Besakhi liet de berg al wat gebrom horen, maar de echte explosie volgde tien dagen later. Meer dan 1500 mensen werden begraven onder de onophoudelijke lavastromen, terwijl nog eens vele tienduizenden hun huis verloren in de ramp. De uitbarsting, die gevolg werd door een aardbeving, hulde het eiland in een wolk van lavastof die zich verspreidde tot aan de Javaanse stad Surabaya.

De Agung kan worden beklommen, maar vereist een goede conditie. De kortste route (niet de mooiste) duurt 3 tot 3 ½ uur en er moet een hoogteverschil van 2000 meter worden overbrugd. Alleen doen met gids! Er zijn mensen nooit teruggekeerd van de beklimming!
Een tempelhof voor de laagste kaste (1 meru)



Elf merus, de hoogste kaste, voor de raja's en afstammelingen


Er is ook plek voor andere godsdiensten om te bidden
De eerste impressie
Vrijdag was het een mooie zonnige dag. Op de markt gezocht naar schoenen voor Anouchka. Na ons diner in een van onze favourite restaurants, Ibu Rai, nog wat Rock and Roll in Bar Luna.
Zondag naar Mas voor een mooi stukje houtsnijwerk. Helaas wilde de verkoper niet zakken met zijn prijs. Ik dacht later dat hij wel gelijk had. Weten we gelijk de bodemprijs van dergelijke stukken.

De Baligroeten van Grace en Henk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten