woensdag 6 januari 2016

Oud en nieuw

Oudjaarsdag gevierd met diner en aan het strand met vuurwerk. Niet alleen maar met honderduizenden anderen. Wij hebben nog nooit zoveel mensen gezien en over de gehele zuidelijke kuststreek. En dit ondanks alle tumult in de wereld en de vele aanwezige politie en militairen.
Een spektakel op zich.
Velen op het strand

Het vuurwerk begint al vanaf 22.00 uur

Stellage in zee voor het grote vuurwerk

                             

Wij maken ons op voor de trip door Sumatra. Daardoor zal onze blog deze maand waarschijnlijk niet of onregelmatig verschijnen.

De Baligroeten van Grace en Henk.

Onderstaand wat bespiegelingen over Bali.

Waar is Bali, waar zijn onze herinneringen
Bali is aan het veranderen.
Nu wij hier weer in het zuiden van het eiland wat hebben rondgelopen zien we Bali – het Godeneiland- langzamerhand veranderen en niet altijd in positieve zin.

De Balinese bouwstijl zie je steeds minder. Niet zo verwonderlijk, vele grote huizen en hotels staan leeg, sommigen al meer dan 10 jaar. Het onderhoud aan gebouwen met een dergelijke bouwstijl is niet te betalen en onderhoud komt zo wie zo al niet voor in het woordenboek van een Indonesiër. Deze bouwstijl is ook gericht op het buiten houden van de warmte, maar met de komst van airconditioning is weer een reden voor deze bouwstijl vervallen.
Hiervoor in de plaats komen grote hotels en villa’s in eenvoudige ‘betonnen, , recht-toe-recht-aan’ stijl. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, waarbij men in de meest luxe hotels en resorts zo veel mogelijk probeert Balinese bouwkenmerken te realiseren.

In dit toeristische zuiden vindt uitbreiding nog steeds op grote schaal plaats. Het gaat echt lijken op de ontwikkelingen die Spanje en Turkije hebben doorgemaakt. Gevolg teveel toeristen op een plaats en meer Indonesiërs van de andere eilanden, die hier komen wonen om een boterham te verdienen.
De ontwikkeling om het alcohol gebruik in Indonesië tegen te gaan en misschien op termijn wel te verbieden zal een neerwaartse klap nog groter maken. Ook wordt er al door politieke partijen in het parlement van Indonesië gesproken om op Bali het sharia-toerisme in te voeren. Wat dat dan ook mogen betekenen!

De afhankelijkheid van buitenlandse toeristen neemt af. Steeds meer Indonesiërs gaan naar Bali op vakantie. Met de feestdagen komen de meer rijke mensen uit Jakarta naar Bali, vooral omdat hun eigen personeel vrij is en men geen zin heeft in schoonmaken en eten koken.

De gelegenheden op het strand die van oudsher uit bamboe en andere natuurlijke materialen zijn opgebouwd, worden vervangen door betonnen gebouwtjes zonder sfeer. Vooral het strand van Seminyak is een goed voorbeeld. Waar vier jaar geleden het aantal zitzakken nog te tellen was, is er nu een grote stortvloed. Leuk voor de jeugd, maar ik vind het niet comfortabel zitten en het is zeker niet-Balinees.
2012

2016
Waar in onze vorige reis van 2011-2012 nog rijstvelden rondom ons huis in Seminyak waren en de wegen ‘geitenpaadjes’ is er nu een heel dorp verrezen met geasfalteerde wegen. Grace herkende er weinig en ik kon en kan het nog nauwelijks geloven.




Ook zijn er al Balinezen, die protesteren tegen al deze ontwikkelingen en dus de nadelen zien van het massatoerisme.
Wie het echte Bali wil zien, moet maar helemaal niet meer naar het zuiden gaan. Wie over de hoofden van mensen wil lopen, in de file staan (ook met motorbike!) en naast elkaar wil braden op het strand kan hier nog terecht.


Maar toch: het wonen hier (en dat doen er velen) en het omgaan met de Balinezen is bijzonder relaxed. En gelukkig met humor.



 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten