zondag 7 februari 2016

Sumatra, dag 9 en 10, op Samosir, in Tuktuk

Om half tien naar de buurgemeente Ambarita vertrokken naar de koningsplaats Siallagan. Te zien zijn oude huizen waaronder die van de Raja, de vergaderplaats en de plaats waar de executies van de koppensnellers plaatsvonden. Op het erf van een adathuis (adat = zeden en gewoonten) zien we een verzameling stenen in de vorm van tafeltjes, bankjes en mensenhoofden.  In oude tijden vergaderden hier de koning met de dorpshoofden over het bestuur, de oogst, huwelijken, etc. Hier werden ook de vijanden van de stam terechtgesteld; nog ligt er het verweerde stenen blok waarop ze werden onthoofd. Voor het laatst rond 1900. Het hoofd kreeg een plaats op de veranda van het huis van de koning.
De vergaderplaats












De executieplaats met vooraan het schandblok

Het huis van de Raja met daaronder de 'gevangenis'
Dans met buffel



Daarna doorgereden naar Simanindo, waar we een tiental traditionele dansen mochten aanschouwen. Een voorstelling van drie kwartier.







Grace moest ook meedoen














De hele dag weven!




Om vervolgens rond 11.15 uur naar het dorp Lumban Suhisuhi te rijden waar de vrouwen o.a. ulos / sjaals weven. Onvoorstelbaar hoe dit handwerk na een week zulke mooie resultaten oplevert.



Na het middaguur op weg naar Tomok en onderweg gestopt bij een graftombe met piramidevorm. Deze graftombe is ongeveer 15 jaar geleden gebouwd. Er liggen botten van ongeveer 40 overledenen en de gehele pyramide kan 630 mensen bevatten. Deze (dus rijke) familie kan nog wel een paar eeuwen voort. (lees ook het blog van afgelopen zaterdag).

De graftombe in piramidevorm
Vervolgens geluncht en rond een uur aangekomen in Tomok voor een bezoek aan de graftombe van de Raja van Sidabutar en zijn nakomelingen. Sidabutar was de eerste koning die over het dorp heeft geregeerd en drie eeuwen geleden hier werd begraven. Bij zijn graf staat een heilige hariara-boom, een soort waringin.
De eerste twee koningen waren nog animisten, wat te zien is aan de structuur van het graf.
De derde Raja hield zich niet meer met koppensnellen bezig en was de eerste christen in de familie, maar helaas ook de laatste, overleden in 1938. Op een graf van een dorpshoofd (1895-1967), een familielid van de koning, staat zelfs een miniatuur batakhuisje.
Koning Sidabutar ligt begraven in een hoge, bemoste sarcofaag; de voorkant is versierd met een stenen kop van de koning. Daaronder bevindt zich het stenen beeld van een Aceher, adviseur en trouwste krijger van de koning. Achter op de sarcofaag zit een vrouwtje. Hierover doen verschillende verhalen de ronde, maar de boventoon is haar ontrouw en de koning stuurde haar het oerwoud in.
De sarcrofaag van de eerste koning van Sidabutar
De christelijke nazaten van de koning

Verder zijn we hier maar eventjes gebleven want we werden gek van de vele toeristische winkeltjes en aangezien we maar een van de weinige toeristen waren, stortte de hele middenstand van Tomok zich op ons. Rond 15.00 uur waren we weer terug in ons hotel.

De volgende dag (woensdag) hebben we genoten van een vrije dag. Het plaatsje Tuktuk wat verkent, wat gezwommen, genoten van de omgeving en vooral heerlijk gegeten.
Panorama in Tuktuk
Ons cottage aan het Tobameer
Tabo Cottages met het restaurant
Uitzicht op het Tobameer vanaf ons balkon








































De Baligroeten van Grace en Henk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten